PŮSOBÍME PO CELÉ ČR

Chci svatební kytici bez svatebního příplatku

„Vždyť chtějí svatbu, tak ať za ní pořádně zaplatí!“

Svatební příplatek za kytici zvanou svatební je takové tabu, které prostě existuje.

Nic moc se o něm neví, ale hlavně podporuje obecně rozšířený názor, že všichni chtějí na chudácích snoubencích vydělat.

Tak co to zmiňované tabu vlastně je? Upřímně, asi tuším, ale jistě to nevím. Ve svatební floristice se pohybuji už nějakou řádku let, ale dotaz na kytici bez svatebního příplatku mne vždycky překvapí. A tak se pouštím do vysvětlování, jak že to s těmi svatebními květinami vlastně je.

Není květina jako květina. Příběh.

Vezmu 27 růží, odtrním je, naskládám je jeden květ vedle druhého, svážu je pod hlavičkama a trádááá, mám svatební kytici. Hmmm, ale ten tvar je nějaký divný, takový placatý. Nevadí, nevěsta stejně neví jak to má správně vypadat. …O dva měsíce později u té samé nevěsty doma. Jupííí konečně je naše svatební fotoalbum na světě! Tyjo, ale co je na té fotce divného….hmm, jo aha, proč fotograf fotil stonky růží a ne květy a proč ta kytka od mých šatů tak odstává?  Vypadá jako kdybych držela barevný hrbolatý létající talíř. Ach joooo. crying

Ta samá kytice, jen v rukou jiné květinářky.

Vezmu 27 růží. Odtrním je. Podívám se na velikosti a tvar květů a začínám je postupně přikládat, tak aby jednotlivé květy netrčely ani nebyly zastrčené.  Postupně musím květy přidávat zešikma, opatrně, aby ve finále vytvořily souměrnou polokouli. Super, 27 růži je tam! Mrknu na to z dálky. Sakra, pravá strana kytice je kulatá, ale levá ujela. Podívám se na kytici shora a má šišoidní tvar. To byla fotka panečku! Hmm, tak znovu. Rozdělat a skládat. Už zase. Proč to nejde napoprvé. No jo no, holt je to příroda a každá hlavička květu je jiná. Po x-té výměně květu, vyklepávání si ruky z křečí a hodině vázání později má kytice ten správný tvar. Paráda.…. O dva měsíce později u nevěsty doma. Jupííí konečně je naše svatební fotoalbum na světě. To byl tak krásný den a jak to všechno k sobě ladí a pasuje. smiley

Ty samé květy, rozdílné pocity.

V čem to je? Správně uvázaná kytice nepůsobí rušivě, její půlkutatý tvar ji opticky zjemní a má plastický charakter. Přirozeně splyne s šaty nevěsty díky svému oblému tvaru a květy vidíte i když se na ni podíváte z boku.  Není to UFO, které právě přistálo na Vašich šatech.

To všechno jsou detaily, které ovšem nevnímáme, pokud kytice vypadá tak, jak vypadat má. Správně uvázanou kytici vnímáme jako nádherný doplněk nevěsty. V opačném případě je to UFO, které ze svých svatebních fotek a vzpomínek nevymažete.

A netýká se to jen kytic z růží. Každý typ svatební kytice má svá pravidla, které ji dělají právě tak nádhernou.

Ne nadarmo se říká, že svatební floristika je pomyslnou třešničkou na dortu zkušeného floristy.  

Hmm dobrý, díky za vysvětlení, ale článek má být o svatebním příplatku, ne?

Ano, to je. Pokud vidíte rozdíl ve výše zmiňovaných přístupech k vazbě svatebních kytic, tak jistě i zaznamenáte rozdílný čas a péči, kterou vaší kytici floristky věnují.  Ten čas a péče je většinou v hodnotě kytice započítán ve formě práce. A potom jen záleží, jak si která floristka svého floristického umu, dlouholetých zkušeností a času cení. 

Jestli je floristická práce považována za onen „svatební příplatek“, netuším.  Ale považuji to za jediné rozumné vysvětlení tohoto „svatebního tabu“.

A jediné, co k tomu celému můžu ještě dodat je přání „ Ať na Vašich svatebních šatech přistává minimum UFOnů a vnímáte Vaši kytici jako součást harmonického celku“. heart



Tel.: +420 606 052 771, email: info@kyticespribehem.cz, web: www.kyticespribehem.cz

Top